Entries

Аминокиселините - "строителите" на мускула”




За какво служат аминокиселините


 Аминокиселините са основни градивни елементи на протеините в човешкото тяло. 

Важни са и отговарят за развитието на мускулната система. Основните аминокиселини са 20 на брой, като всяка от тях има подгрупа.


В зависимост от източника си те са есенциални и неесенциални. Първите са важни за организма, но той не може самостоятелно да ги произвежда. Това са метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилалвинин и валин. Тяхното набавяне става чрез храната или под формата на хранителни добавки.
amino acids - hot fitness girlЛевцинът, Валинът и Изолевцинът са т.нар. ВСАА или верижно-разклонени аминокиселини.

Неесенциалните аминокиселини можем и сами да произведем, когато организмът ни има нужда от тях. Много важна за всички спортуващи е неесенциалната аминокиселина аргинин.

Приемането на месни продукти, млечни произведения, рибите и бобови растения, осигуряват аминокиселини на организма. Източниците от животински произход са по-надеждни от растителните и затова се препоръчва тяхната консумация да бъде повишена.

Верижно-разклонените аминокиселини са препоръчителни, когато се цели покачване на мускулна маса и в зависимост от профилът си – за орелефяване на тялото.
След тренировка мускулите се възстановяват по-бързо, ако се приемат аминокиселини. Силата и издръжливостта също се повишават чувствително.

Освен всичко друго, те участват и в синтеза на ензими в организма, влияят на настроението и концентрацията ни.

Процесът им на усвояване се извършва по следния начин:
• След приемането на протеини чрез храна, те биват разграждани в храносмилателната система до ди-пептиди и три-пептиди.
• Специални клетки ги извличат в тънкото черво и оттам се разграждат до свободни аминокиселини и вземат участие в кръвообращението.
• Веднъж станали част от кръвоносната система, аминокиселините стигат до клетките, които се нуждаят от тях.

Това е цикълът при аминокиселини, приети от естествен източник като хранителните продукти.

При приемането им чрез хранителна добавка, процесът е много по-опростен, тъй като формулата е бързоусвоима и не е нужно да бъде смилана.

Включването на добавка, съдържаща аминокиселини дава търсените резултати в пъти по-бързо и мускулният растеж ще бъде налице с подходящата тренировъчна програма.




 

Copyright © 2010 • Лига Европа • All rights reserved